Samen leven en ondersteuning

Wat willen we bereiken? Wat gaan we daarvoor doen?

Wat willen we bereiken? Wat gaan we daarvoor doen?

Hieronder geven we inzicht in de doelen die we willen halen. Per doelstelling geven we aan wat we daarvoor gaan doen in 2025.

Wat willen we bereiken?

Wat gaan we daarvoor doen?

Sociaal Domein in Balans

Medemblik versterkt de kwaliteit en grip in een sterk sociaal domein.

We sturen op realistische prognoses en financiële beheersbaarheid.

We gebruiken de dashboards resultaten van de evaluatie van zorg-/ondersteuningstrajecten om de regiefunctie te versterken. De dashboards maken deel uit van de beweging om nog meer datagedreven te gaan werken.

Sociaal Domein

We bieden - samen met maatschappelijke organisaties en zorgaanbieders - doelmatige, effectieve en toegankelijke ondersteuning waar nodig.

We implementeren de uitvoeringsplannen op basis van het Meerjaren beleidsplan Sociaal Domein.

We voeren het onderwijskansenbeleid uit en plaatsen dit op de Lokale Educatieve Agenda (LEA).

In het kader van het meerjarenbeleidsplan Sociaal Domein gaan we de gemeentelijke toegang naar jeugdhulp beter onder aandacht brengen bij de scholen. We  bespreken met onze onderwijspartners de maatschappelijke gevolgen van het normaliseren van jeugdhulp en de relatie met cognitieve ontwikkeling die bij scholen hoort. We onderzoeken mogelijkheden wat de gemeente kan en wil doen in samenwerking met onderwijspartners.

We voeren de nieuwe regionale inkoop Wmo en Jeugdhulp uit onder meer door de werkprocessen van het ‘triageteam’ aan te passen op de nieuwe inkoop die 2025 van start gaat. Hierdoor borgen we dat inwoners met een korte doorlooptijd met de juiste dienstverlening in contact gebracht worden. Hiermee verstevigen we het wachtlijstlooswerken en verwijzen we actief meer naar onze voorveldvoorzieningen, alvorens ingekochte zorg in te zetten.

We voeren het verminderen en bestrijden van de onrechtmatigheid van zorg uit, waaronder het lokaal tegengaan van zorgfraude.

Door het vastgestelde subsidiebeleid uit te voeren geven we onze maatschappelijke partners mogelijkheden hun bijdrage te doen aan de ondersteuning van onze inwoners.

We stimuleren inwoners om te participeren in de maatschappij (onder andere op het gebied van arbeid) en mee te doen naar vermogen.

We evalueren het regionaal beleidskader inburgering en stellen een nieuw beleidskader inburgering vanaf 2026 op, ten behoeve van het begeleiden van statushouders bij het integreren en participeren in de Westfriese samenleving.

We verbeteren de ondersteuning van zorgcliënten door nazorg te bieden aan inwoners die uitstromen bij Werksaam.

We voeren de samenwerkingsagenda huisartsen uit (voorheen huisartsenvisie), waarbij we de verbinding maken met de Hervormingsagenda Jeugd en initiatieven zoals Welzijn op recept.

Om het efficiënt gebruik van ons maatschappelijk vastgoed te vergroten stimuleren we inwoners- en ondernemersinitiatieven die gebruik maken van ons maatschappelijk vastgoed voor doeleinden die in lijn liggen met het beleidsplan sociaal domein en de programmabegroting.

We ontwikkelen het Sociaal Loket door tot een denk- en werkwijze waarbij contact op maat en toegankelijkheid tot begrijpelijke informatie centraal staan.

We spelen in op ontwikkelingen zoals SPUK/GALA en het versterken van de sociale basis door de lokale voorzieningen te versterken en we gaan als gemeente zelf meer ambulante hulp te bieden.

We voeren de samenwerkingsafspraken uit, die op bovenregionaal niveau zijn gemaakt voor passende jeugdhulp voor de zeer complexe doelgroep.

Preventie

We hebben focus door (gemaakte) keuzes in (preventief) beleid waarbij we mensen en maatschappelijke organisaties met elkaar verbinden.

We hebben waardering voor mantelzorgers en vrijwilligers en aandacht voor mensen met dementie.

We zetten in op het voorkomen van (problematische) schulden, onder andere door vroegtijdig, fysiek contact met inwoners.

We breiden de inzet van het voorveld uit met bewezen en effectieve initiatieven om inwoners meer mogelijkheden tot preventieve ondersteuning te bieden.

We stimuleren en ondersteunen lokale (innovatieve) inwonersinitiatieven zoals koffie-ochtenden.

Wij organiseren cursussen 'alcohol in het verkeer' voor jongeren die hun rijbewijs (gaan) halen.

Onze professionals zijn fysiek aanwezig in de kernen, zodat inwoners ons gemakkelijk weten te vinden in hun eigen buurt.

We zien schooluitval toenemen en daarmee stijgt het aantal thuiszittende, niet-schoolgaande jongeren. We gaan mentale gezondheid op de scholen bevorderen om de schooluitval te verminderen.

Cultuur

Inwoners hebben toegang tot culturele voorzieningen

We voeren de vastgestelde cultuurnota 2023-2027 uit.

Wij voeren ons erfgoedbeleid uit.

Integraal Huisvestingsplan

Kinderen in de gemeente Medemblik krijgen les in een adequate leeromgeving, zodat ze zich goed kunnen ontwikkelen.

We voeren ons plan voor de vernieuwbouw van drie scholen in de kern Medemblik uit. En we starten de voorbereiding van de vernieuwbouw van basisschool Opperdoes.

We voeren de actualisatie van het Integraal HuisvestingsPlan (IHP) uit.

We onderhouden de tijdelijke huisvesting voor de 3 scholen in de kern Medemblik en stellen een meerjarenplan op voor het gebruik van de tijdelijke huisvestingsunits in lijn met de vernieuwbouwplannen van de overige scholen.

Lange termijn accommodatiebeleid

Medemblik heeft toekomstbestendige, betaalbare accommodaties en voorzieningen voor alle inwoners.

We voeren beleid en nadere regels van het Lange Termijn Accommodatiebeleid (LTA) uit. Hiermee helpen we stichtingen en verenigingen om investeringen te kunnen doen in hun accommodaties om deze toekomstbestendig te houden.

We verlengen de huidige situatie van de gymzaal  Wognum met minimaal twee jaar en zoeken met de gebruikers naar een structurele oplossing.

We maken gebruik van externe subsidiemogelijkheden voor het verduurzamen van maatschappelijk vastgoed en informeren verenigingen, scholen en andere partners over mogelijkheden om subsidie aan te vragen.

Afhankelijk van de gemaakte keuzes door de raad gaan we over tot het realiseren van een zwembad in Wervershoof, het dorpshuis in Abbekerk en een tweede sporthal in Wognum.

We voeren de wettelijke taken voor dierenwelzijn uit.

We houden toezicht op de uitvoering van de opdracht aan het Sportbedrijf en evalueren de resultaten van het Sportbedrijf.

Deze pagina is gebouwd op 09/26/2024 17:20:37 met de export van 09/26/2024 16:50:37